неділя, 18 листопада 2018 р.

150 років з дня народження та 110 років з дня смерті українського математика

Сама лише математика, наче яскрава зірка,
сяє переді мною, на неї всі мої сподівання.
Г.Вороний

Георгій Феодосійович Вороний
(28 квітня 1868 — 20 листопада 1908)
член-кореспондент Імператорської Санкт-Петербурзької академії наук.
Народився в родині відомого освітнього діяча, професора Феодосія Вороного. Навчався у Бердянській гімназії (зараз – Бердянський державний педагогічний університет), де його батько був директором,
а згодом у Прилуцькій гімназії, яку закінчив у 1885 р. та вступив до Санкт-Петербурзького університету. Виявивши блискучі здібності, після закінчення повного курсу навчання (1889 р.) залишився при університеті для підготовки до отримання професорського звання. Після захисту магістерської дисертації (1894 р.) був призначений професором математики Варшавського університету. В 1897 р. захистив докторську дисертацію; в 1907 р. обраний членом-кореспондентом Петербурзької академії наук.
Новий метод для знаходження членів асимптотичного розвинення арифметичних функцій, що його запропонував Георгій Вороний у 1903 р., та формула підсумовування Вороного й тотожність Вороного, що ґрунтуються на згаданому методі, стали визначальними для подальших досліджень в аналітичній теорії чисел у XX ст.
Найвизначнішими за глибиною одержаних результатів є дві останні великі монографії вченого (1908—1909), які поряд із розробками Г. Мінковського заклали основу нової галузі математики — геометрії чисел.
Побудовані вченим математичні об’єкти, — діаграми Вороного, — в наші дні широко використовуються в багатьох актуальних напрямках науки, зокрема, в комп’ютерній графіці, геометричному моделюванні, створенні штучного інтелекту, розпізнаванні образів, конструюванні роботів, медицині, радіаційній фізиці, астрофізиці, кристалографії, археології тощо. Ними користуються вчені практично в усіх країнах Європи, у США, Канаді, Японії, Австралії, Гонконгу, Новій Зеландії.
У Сеулі (Корея) існуїє Дослідницький центр з діаграм Вороного. З ініціативи цього Центру з 2004 року в різних країнах світу проводяться щорічні міжнародні конференції, присвячені узагальненням діаграм Вороного та їх використанню.
Діаграми Вороного для аеропортів та столиць.

Діаграми Вороного та їх застосування




шедевр дизайнерського мистецтва

ДобавьтеШедеври дизайнерського мистецтва,
в основу яких покладено діаграми Г.Ф. Вороного подпись





Немає коментарів:

Дописати коментар